Čarobna Toscana 2022

BOLOGNA – MONTECATINI TERME - PISA - FIRENCA

28.05. – 30.05.2022.

*6 mjesta upisanih na UNESCO-

28.05. – 30.05.2022.

1090 HRK

Plan putovanja

 

1. DAN – ZAGREB – BOLOGNA – MONTECATINI TERME
Polazak prema rasporedu u ranim jutarnjim satima prema Italiji. Upoznavanje s voditeljem putovanja, kratki pregled trodnevne avanture koja je pred nama te ugodna noćna vožnja kroz Sloveniju i Italiju s povremenim pauzama. Jutarnji dolazak u jedan od najzanimljvijih gradova Italije – BOLOGNU, ljepoticu prepunu znamenitosti, legendi, tornjeva i odlične hrane!
Dolaskom u Bolognu kao da smo u tren oka proputovali kroz vrijeme i vratili se u srednjovjekovno i renesansno ozračje gdje nas iza svakog ugla čekaju zanimljive atrakcije i legende. Grad BOLOGNU mnogi proglašavaju drugim najljepšim u Italiji, možda odmah iza Venecije zbog zadivljujuće arhitekture. Nazivaju ga i „GRADOM ZNANJA“ jer se u njemu nalazi najstarije sveučilište u svijetu koje neprekinuto djeluje još od 11. stoljeća u kojem su se školovala velika imena poput Nikole Kopernika.
Glavna trgovačka ulica VIA RIZZOLI vodi do trga PIAZZA DE PORTA RAVEGNANA gdje se sječe čak 7 srednjovjekovnih ulica i koji je poznat po svojim „KOSIM TORNJEVIMA“ kojih je nekad u gradu bilo oko 180. Najviši sačuvani od njih, TORRE AZINELLI visok je oko 100 metara s nagibom od 1.2 metara, a do vidikovca na vrhu možete se popesti preko „samo“ 500 stepenica. TORRE GARIZENDA je upola niži, visine 48 metara, ali ima značajan pad od čak 3 metra!
Na glavnom gradskom trgu PIAZZA MAGGIORE prošetat ćemo kroz duge i raskošne arkade, jednu od najprepoznatljivijih arhitektonskih značajki grada. U središtu obližnjeg trga PIAZZA DEL NETTUNO nalazi se čuvena NEPTUNOVA FONTANA iz 16. stoljeća, a prema trozupcu kojeg na ovoj fontani drži rimski bog Neptun, nastao je logo automobilske tvornice Maserati.
Nakon razgleda, slobodno vrijeme za degustaciju talijanske kave i kulinarskih specijaliteta. Grad je poznat pod nazivom “BOLOGNA LA GRASSA” (“debela Bolonga”). Mortadela, lasagne, tortelini, parmezan, aceto balsamico, vino Lambrusco te neizostavni spaghetti bolognese uz čiji se nastanak veže zanimljiva priča samo su neki od specijaliteta koji porijeklo vuku iz Bologne ili bliže okolice.
Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme te polazak prema hotelu. Poslijepodne dolazak u MONTECATINI TERME, smještaj u hotel i slobodno vrijeme za šetnju gradom s pratiteljem putovanja, opuštanje i odmor. Večera u hotelu. Noćenje.

2. DAN – MONTECATINI TERME – FIRENCA

Doručak u hotelu. Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet vlakom do FIRENCE, renesansnog dragulja u srcu Italije i glavnog grada Toscane. Koristeći vlak štedimo na vremenu, produljujemo svoj boravak u ovom divnom gradu i uživamo u panoramskim prizorima pri ulasku u grad.
Po dolasku slijedi razgled nevjerojatnog grada-spomenika smještenog uz rijeku ARNO. Za oko će vam sigurno zapeti simbol Firence – veličanstvena KATEDRALA SANTA MARIA DEL FIORE s impresivnom KUPOLOM te krstionicom i zvonikom, remek-djelima renesansnog umjetnika Filippa Brunelleschija. Vidjet ćemo i poznate crkve – SAN LORENZO s kapelicom vladarske obitelji Medici, gotičku SANTA MARIA NOVELLA te CRKVU SANTA CROCE u kojoj se nalaze grobnice velikana kao što su Dante, Galileo ili Michelangelo.
Na glavnom gradskom trgu PIAZZA SIGNORIA čekaju nas brojne znamenitosti – PALAZZO VECCHIO u kojoj je smještena gradska vijećnica, NEPTUNOVA FONTANA te kopija skulpture Michelangelova DAVIDA, a tu je i GALERIJA UFIZZI, jedan od najpoznatijih i najstarijih muzeja na svijetu. Obavezno ćemo prošetati znamenitim mostom PONTE VECCHIO, uz Katedralu, najprepoznatljivijim simbolom grada. Kao šećer na kraju upoznavanja Firenze, vodimo vas do terasastog vidikovca PIAZZALE MICHELANGELO gdje ćemo zajedno uživati u najboljem i nezaboravnom panoramskom pogledu na moćni grad i rijeku Arno.
Nakon razgleda, slobodno vrijeme za ručak i vlastite aktivnosti. Naš prijedlog za sve ljubitelje umjetnosti jest svakako posjet galeriji Uffizi koja čuva neka od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela – Botticellijevo Rođenje Venere, Da Vincijevo Poklonstvo kraljeva i Michelangelovu Svetu obitelj. Opustite se uz čašu najpoznatije sorte toskanskih vina CHIANTI i probajte uvijek odličan talijanski GELATO. U poslijepodnevnim satima okupljanje grupe i odlazak vlakom prema hotelu. Slobodno vrijeme za individualne programe. Naša preporuka je istražiti stari dio grada – MONTECATINI ALTO do kojeg je najlakše stići žičarom i s čijeg se vidikovca pruža fenomenalan pogled. Večera u hotelu. Noćenje.

3. DAN – MONTECATINI TERME – PISA – ZAGREB

Doručak u hotelu. Odjava iz smještaja te odlazak vlakom na fakultativni poludnevni izlet u PISU, nezaobilazni biser Toscane širom svijeta poznat po čudesnom KOSOM TORNJU koji predstavlja jedan od glavnih simbola regije i čitave Italije. Po dolasku, ulazimo u stari dio grada kroz očuvane gradske zidine i stižemo do jednog od najljepših i najgrandioznijih trgova Italije – CAMPO DEI MIRACOLI, odnosno „POLJE ČUDESA“, gdje nas, kao što mu i ime govori, čekaju prava čudesa arhitekture, umjetnosti i kulture.
Najveću pozornost svakako plijeni čuveni KOSI TORANJ, jedan od najpoznatijih spomenika na čitavom svijetu. Toranj je ustvari zvonik prekrasne obližnje KATEDRALE (DUOMO) visok 56 metara sa sedam katova koji zbog tla nepogodnog za gradnju lagano tone te je danas nagnut za čak 4 metra u odnosu na okomicu! Preporučamo popesti se na ovo pravo svjetsko čudo i uživati u pogledu na čitavu Pisu.
Kosi toranj ujedno može poslužiti i kao savršena kulisa za vaše kreativne fotke kojima ćete zabilježiti uspomene na ovo fenomenalno mjesto. Uz katedralu se smjestila i KRSTIONICA, najveća u čitavoj Italiji, monumentalno groblje CAMPOSANTO, kao i brojne FONTANE koje u kombinaciji s okolnim građevinama ostavljaju bez riječi. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak, laganu šetnju uz rijeku Arno, fotografiranje s tornjem i vlastite aktivnosti.
Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme te povratak vlakom do autobusa kojim nastavljamo svoj put prema Hrvatskoj. Nakon trodnevne talijanske avanture i odličnog provoda, povratak na mjesto polaska u kasnim noćnim satima.

CIJENA - 1090 KN

Pitanja i dodatne informacije

Dodatne informacije

Cijena aranžmana po osobi uključuje:
prijevoz turističkim autobusom,
2 noćenja u hotelu u Montecatini Termama, 2 polupansiona (doručak, večera), razgled Bologne, licenciranog voditelja putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:
Ulaznice za pojedine objekte i lokalitete (neobavezno)

*NA PUTOVANJE JE MOGUĆE IĆI S OSOBNOM ISKAZNICOM!!!

DODATNE NAPOMENE:

Za ulazak u Italiju POTREBNA je COVID POTVRDA (na temelju cijepljenja, preboljenja unutar 6 mjeseci ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 h). Prije ulaska u Italiju potrebno je ispuniti PLF obrazac (agencija će par dana prije puta poslati detaljne upute za ispunjavanje obrasca).

Za povratak u Hrvatsku COVID POTVRDA više NIJE POTREBNA.
Za više informacija o preporukama za putovanja i upozorenjima za Italiju, kao i za ulazak u Hrvatsku molimo informirajte se na službenim stranicama MVEP-a i MUP-a.

Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na putovanje ponesete maske.
Radi sigurnosti i zaštite putnika, pri ulasku u autobus potrebno je dezinficirati ruke.

Valuta u Italiji je EURO (€) – preporučamo mijenjanje novca obaviti u RH.

 

Džeparac

Agencija preporuča ‘džeparac’ od cca 200 eura za suvenire i osobne potrebe. Budući da sve zemlje primaju EUR, slobodno možete već u Hrvatskoj promijeniti HRK u EUR.

Smještaj

– 2 noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Montecatini Termama

Fakultativni izleti

– IZLET U FIRENCU – 25 EUR (povratna karta za vlak na relaciji Montecatini Terme – Firenca)
– IZLET U PISU – 20 EUR (povratna karta za vlak na relaciji Montecatini Terme – Pisa)

Česta pitanja

Da li su fakultativni izleti obavezni i da li se plaćaju prilikom rezervacije?
– Fakultativni izleti NISU obavezni, što znači da ukoliko odlučite ne ići na izlet imate slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za razgledavanje grada te niste dužni platiti odlazak na izlet. Upute za plaćanje izleta ćete dobiti u Završnom pismu par dana prije puta
Što ako prisilno moram otkazati odlazak na putovanje?
U slučaju otkazivanja trudim ose osigurati što veći povrat prema putniku, no to naravno ovisi o načinu i vremenu otkazivanja, točnije koliko prije putovanaj je rezervacija otkazana. Više o uvjetima otkazivanja – UVJETI.
Kako se prijaviti na putovanje i što ako putujem s više ljudi?
Nakon prijave na formi ispod, putnik je dužan uplatiti akontaciju/polog od 500 HRK kao potvrdu svoje rezervacije. Ako putujete s još jednom ili više osoba, nije ih potrebno posebno prijavljivati, nego u napomeni napišite njihove podatke – ime, prezime, mail i broj mobitela.

Prijava